Πώς να Παίξω με το Μωρό μου (6-12 μηνών)
Καθώς το μωράκι μας μεγαλώνει και εμείς οι μαμάδες χαλαρώνουμε λίγο, (λίγο είπα!!) αρχίζουμε να αναζητάμε νέους τρόπους που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του! Ξεκινάμε να πειραματιζόμαστε με νέα στυλ πιο ζωηρά για να το βάλουμε σε διαδικασία να μας κοιτάξει με θαυμασμό, με περιέργεια, με έκπληξη και μεγαλύτερο ενδιαφέρον!
Παρακάτω θα βρεις κάποιες ιδέες που εύχομαι να αρέσουν σε σένα και φυσικά στο μωράκι σου!
Μπορείς να παίξεις, αρχικά, το κλασσικό “κρυφτό” ή το αγαπημένο “κου-κου, τά!”. Σε ό,τι παραλλαγή μπορείς να φανταστείς.
Εσύ έξω από το δωμάτιο που βρίσκεται το παιδί, να βάζεις το κεφάλι σου στο “τά” και στο “κου-κου” να το τραβάς πίσω.
Εσύ με ένα ρούχο, μια πετσέτα ή απλώς τα χέρια σου μπροστά στο παιδί και να κρύβεις το πρόσωπό σου και να το αποκαλύπτεις με το περίφημο “τά”! Μετά να κουκουλώνεις το κεφαλάκι του με ενα πανάκι και να το τραβάς απότομα και να βλέπεις να γελάει και να ξεκαρδίζεται! Και τόσα άλλα.
Αν του μιλάς κιόλας (μικρές λέξεις: -Πού είναι; -Νάτο!! Ναι!!) ταυτόχρονα ή του τραγουδάς, πετυχαίνεις και κάτι ακόμα. Βάσει νευροεπιστημονικών μελετών, μαθαίνουμε ότι παιχνίδια όπως το κρυφτό, με ομιλία ή/και μουσική, ενισχύουν τη νευρογένεση (νέες συνάψεις στον εγκέφαλο) με συνέπεια την σωστή εξέλιξη του παιδιού, την ανάπτυξη λόγου και συμπεριφορών που συνάδουν κατάλληλα σύμφωνα με την ηλικία που διανύει. Το σημαντικότερο είναι οτι αυτά αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της γενικότερης ανάπτυξης και το διδάσκουν την πρώιμη επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.
Παιχνίδι με μαλακά παιχνιδάκια χωρίς χνούδι και μικρά αντικείμενα που όμως δεν χωράνε ολόκληρα στο στοματάκι του.
Προμηθεύσου μαλακά παιχνίδια που μπορεί να ζουλήξει μεσα στην παλάμη του, που κάνουν θόρυβο στο ζούληγμα ή κούνημα. Παράδειγμα ό πως αυτό:
Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων του μωρού. Επίσης τα αισθητηριακά παιχνίδια είναι μια καταπληκτική υποστήριξη για τα μικρά μας στην ανακάλυψη του κόσμου και την τόνωση των αισθήσεών τους. Όχι μόνο θα προσφέρουν στο παιδί χαρούμενη, αναπτυξιακή διασκέδαση, αλλά και ανακούφιση κατά την οδοντοφυΐα με πολύ ευχάριστο τρόπο!
Μια άλλη, εξαιρετική, δραστηριότητα αφορά στην αφή.
Μπορείς να συγκεντρώσεις διάφορα είδη υφάσματος ή κάποιες επιφάνειες που μπορεί να αγγίζει το μικρό σου υπό την καθοδήγησή σου. Κάθε τι που αγγίζει με τα χέρια ή τα πόδια, εσύ το ονομάζεις και το περιγράφεις. Με αυτό καταφέρνεις, πάντα βάσει νευροεπιστημονικών ερευνών, να μάθει την ποικιλία των αισθήσεών του. Οι τόσο διαφορετικές υφές και η απότομη εναλλαγή μεταξύ τους, επιτρέπουν την ανακάλυψη νέων ερεθισμάτων οπτικών και απτικών και επεκτείνει την αισθητηριακή εμπειρία όσο δεν φαντάζεσαι.
Επίσης βοηθάει να διευρύνεται το λεξιλόγιο (οι πρώτες προσπαθειες για ομιλία έχουν ήδη ξεκινήσει) καθώς τα παιδιά συναντούν και μαθαίνουν να εντοπίζουν διαφορές στην υφή. Τραχιά, λεία, μαλακή, σκληρή, σβολώδης, υγρή, γλοιώδης, κ.λπ
Τι άλλο να παίξεις με το μωρό σου;
Φτιάχνεις μόνη σου αισθητηριακά παιχνίδια με υλικά που έχεις μέσα στην κουζίνα σου! Πειραματίσου με σακουλάκια κατάψυξης που κλείνουν καλά (ή τα κλείνεις εσύ με κολλητική ταινία) βάζεις ρύζι, φασόλια, φακές, νερό με χρυσόσκονη ή τζελ μαλλιών με σκόρπια απαλά στην υφή μπαλάκια. Μπορείς μάλιστα να τα κολλήσεις στο πάτωμα και καθώς θα είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα θα παίζει πατώντας τα, ακούγοντας τον θόρυβο που κάνουν ή θα προσπαθεί να τα ξεκολλήσει (όπως έκανε ο Δημήτρης που νευρίαζε όταν δεν μπορούσε να τα μετακινήσει!) Σημαντική λεπτομέρεια εδώ είναι η στάση που θα βάλουμε το μωρό να παίξει. Η θέση μπρούμυτα προσφέρει σημαντικά οφέλη στο παιδί καθώς είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού του συστήματος. Λίγα λεπτά που αυξάνονται μέρα με τη μέρα βοηθούν το μωρό μας να ενδυναμώσει τους μύες του κορμού και του λαιμού του και να αποφύγει τον ευθειασμό του κεφαλιού (μαμά γιατί δεν μου έκανες τέτοιες ασκησούλες;) και στην συνέχεια θα είναι πιο εύκολο να μπουσουλήσει, αλλά και να διατηρήσει την σωστή όρθια στάση.
Σε εξωτερικούς χώρους.
Αν έχεις μπαλκόνι ή κήπο και το επιτρέπει ο καιρός μπορείτε να παίξετε με το νερό. Μια λεκάνη με λίγο νεράκι και μέσα παιχνιδάκια όπως παπάκια, ψαράκια και τόσα άλλα,
Βούτηξέ τα στο νερό, πες “μπλουμ” μέσα!! Βγάλ’τα απ’το νερό & πες “κου-κου...τά” ή νάτοοο!!
Ένα κόλπο, που κάνω εγώ, είναι ότι κλείνω την τρύπα που συνήθως αυτά έχουν, με σιλικόνη. Γεμίζουν νερό το οποίο δεν φεύγει ποτέ όλο, με αποτέλεσμα να μουχλιάζουν πράγμα επικίνδυνο για τα παιδιά μας.
Ανάγνωση.
Πάρε μαλακά βιβλιαράκια, που μπορεί να έχουν στη μια τους άκρη κουδουνίστρα ή οι σελίδες να κάνουν θόρυβο ή να έχουν διάφορες υφές ήνα έχουν pop up εικόνες.
Ό,τι εικόνα ζώου βρίσκεις, στα βιβλία ή πιθανά σε παιχνίδια, μιμήσου τον ήχο του.
Μια ακόμα δραστηριότητα που τη λες και άσκηση είναι να κρατάς από τη
μια άκρη του ένα φουλάρι και την άλλη να τη δώσεις στο μωρό. Εσύ τραβάς
ελαφρώς την πλευρά σου και σιγά σιγά, το μικρό σας, αντιστέκεται και
τραβάει κι εκείνο. Με αυτόν τον τρόπο, γυμνάζονται και οι μυς του.
Όσο μεγαλώνει… αγαπάει τους θορύβους. Πάρε κουτάλες και κατσαρόλες και ένα panadol και
αρχίσε να κοπανάς ώστε να του δείξεις πώς να το κάνει. ΠΡΟΣΟΧΗ, στις ώρες κοινής ησυχίας!!
Βάλε σε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι (πχ νερού) λίγες φακές ή ρεβύθια και κούνα το πάνω κάτω κι έχεις φτιάξει homemade κουδουνίστρες!
Στοίβαξη και ένθεση παιχνιδιών: Ένα σετ πλαστικών φλιτζανιών και μερικά στιβαρά τεμάχια είναι μια εξαιρετική επένδυση. Θα προσφέρουν ώρες παιχνιδιού πολύ πιο πέρα από τον πρώτο χρόνο του μωρού σας.
Κύπελλα, κουβάδες και παιχνίδια όπως αυτά:
Τέλος να μην ξεχάσω τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν την «οπτική παρακολούθηση» (ακολουθώντας ένα κινούμενο αντικείμενο με τα μάτια σας), όπως μια ράμπα μπάλας ή ένα κυλιόμενο παιχνίδι ώθησης. Μεγίστης σημασίας για τον εγκέφαλο του μωρού και ταυτόχρονα τόσο διασκεδαστικά για όλη την οικογένεια!
Το σημαντικότερο όμως το άφησα για το τέλος. Πολλά φιλιά και αγκαλιές όλη αυτή την ώρα που το απασχολούμε και πολύ νεράκι στο μωράκι μας, που απο το γέλιο έχει διψάσει σίγουρα το γλυκούλι μας!!!
Καλή διασκέδαση.
Φιλικά, Μελίνα